tirsdag 1. desember 2015

Ti grunner for å lære eskimorulle


Frank and Frances Carpenter collection (Library of Congress)



Jeg kjenner svært gode og erfarne padlere som ikke kan rulle og som ikke føler behov for å lære det. Det er altså ikke nødvendig å kunne rulle for å padle. Hvorfor i all verden skal man da lære det? Her er 10 gode grunner.






10. Kult svar

Foto: Alan Levine
Det første spørsmålet man får når man forteller at man padler er: "Kan du rulle?". Det er så kult å kunne svare "Ja!".











9. Beundrende blikk

Foto: G. Frank Peterson
Eskimorullen gjelder som vanskelig.  Det er få som vet at det ikke er det. Alle andre beundrer folk som kan rulle. Prøv det på en strand på en fin sommerdag.  Vil du virkelig vekke oppsikt: Legg rulletreningen din mellom isflakene på en fin vinterdag! Hvis ingen ser deg kan du alltids legge ut filmen på Youtube.







8. Unngå å bli reddet

Redningsskøyta Elias på Kvaløya Foto: Chell Hill
Det å velte er ikke noe pinlig- det skjer oss alle en gang iblant. Redderen er vanligvis ikke sur, heller litt stolt over kan han eller hun var til nytte. Men nesten alle som velter og trenger kamerathjelp er forferdelig flau over det. Hvis du vil unngå det: Lær å rulle. 

7. Bedre kontroll over kajakken

Jo mer man kanter jo lettere blir det å svinge eller å forflytte seg sidelengs. Men: Når velter egentlig kajakken? Mye senere enn man tror! Med rulletreningen får man egenskapene av kajakken "inni kroppen" og blir en bedre padler.



6. Rulletrening gir trygghet

Foto: Francois Polito
Å henge opp ned i vannet er temmelig upopulær hos landlevende pattedyr og kan medføre en visst anspenning (noen kalle denne tilstanden dritredd, andre panikk). Dette har man egentlig ikke grunn til. Når man driver med rulletrening merker man nemlig at man har all verdens tid før man blir fri for luft. Som nybegynner er man ut av kajakken etter det første mislykkede rulleforsøket. Man finner raskt ut at dette er slitsomt i lengden. Etter hvert gjør man både 2, 3 og ennå flere forsøk før man åpner sprutetrekket. Man lærer hvor lenge man kan holde luften. Det å ha hodet under vann er ikke noe spesielt lengre. Når man en mindre fin dag velter ufrivillig er man mye mer avslappet og rasjonelt.
Man blir tryggere bare av trene eskimorulle. Å kunne eskimorulle er ennå bedre:  Anspent og redd padler man dårligere og har det lettere for å velte. Å vite at worst case er vått hår når man begynner å føle seg ukomfortabel med bølgehøyden bidrar faktisk til å holdet håret tørt. 

5. Man tør mer og utvikler seg som padler

"Jeg padler jo bare i solskinn og vindstille nær land, og da trenger jeg ikke å rulle" tenker du kanskje. Du har rett- hvis både været og du klarer å forholde seg til dette. 
Korte turer langs land i stadig samme vik kan bli kjedelig i lengden. Vil man lengre ut eller på langtur må man være forberedt på at forholdene endrer seg. Mange av oss øver i kontrollerte forhold å håndtere høyere bølgere, kraftigere vind og strøm. Når man kan rulle og det ikke er så farlig å velte, tør man mer og lærer raskere. På kurs bruker man mindre tid til å tømme kajakken, og mer tid til å øve.

4. Rulletrening er morsomt, sosialt og varmt

Mange klubber tilbyr bassengtrening om vinteren. Jeg kan tenke meg verre plasser enn et oppvarmet svømmebasseng når det er 1 kuldegrad, liten kuling og sludd ute. Man møter de andre fra klubben, har det gøy, høster beundring (se punkt 9) og får kanskje til og med litt kake:  

3. Mestringsfølelse

Det er lite som gir meg større glede enn å lære meg en ny ferdighet, få noe til som jeg ikke har klart før. Jeg har lært meg en noenlunde trygg rulle til bruk på havet for lenge siden. Likeve fortsetter jeg med å lære den ene etter den andre (på havet helt ubrukelige) rullen- bare fordi det er så morsomt å få det til. 

2. Å kunne eskimorullen

Foto: Phil Konstantin
En dag er man utlært og kan eskimorullen! Med dette har man en nyttig redningsteknikk i sitt repertoire når det en dag virkelig røyner på. I tillegg gir det ro i sjelen når ting blir i overkant spennende. Men dette får kun andre plass. Vinneren er: 

1. Rulleparadokset

Å kunne bruke rullen som redningsteknikk er bra. Bedre er det å holdet seg på rett kjøl. Folk som kan rulle velter ved bølgelek og surfing, men sjeldent ved vanlig padling. Under rulletrening øver man støttetak, balansen blir bedre, man blir mer avslappet og bedre kjent med kajakken. Man lærer rett og slett å unngå velt. John Dowd kaller dette the rolling paradoxon i sin film Sea Kayaking Videos Episode 1: "There is a paradox in it. By the time you have a bomb proof roll, you'll probably never need to use it except in surf- as your bracing skills will be so strong. Thus, the only people likely to need å roll are the ones who cannot do it. That in itself is a good reason to learn it."